Av Fiskeriminister Bjørnar Skjæran

Skreien er viktig for Norge. Den har bidratt til å bygge vår rikdom og vår velstand og er en av våre aller viktigste fremtidsnæringer. Ikke minst er den en viktig del av livsgrunnlaget vårt her nord.

I løpet av noen hektiske vintermåneder utspiller det seg en storslagen scene ute på storhavet, når skreien skrider ned og inn mot kysten vår for å gyte. Og der står erfarne fiskere på, dag og natt for å overmanne denne mektige og verdifulle storfisken.

Også på land skjer det et sceneskifte. Små kystsamfunn blir igjen fylt med yrende liv når tusenvis av norske fiskere og utenlandske sesongarbeidere inntar små og store fiskevær oppover kysten.

er årets sesong for alvor i gang og det er også årets store begivenhet: Norges største og råeste fiskekonkurranse, VM i Skreifiske. Skreien er i toppform og det er jeg helt sikker på at alle deltakerne også er. I noen hektiske dager blir det full aktivitet – både på hav og på land.

Dette er et flott arrangement som i årenes løp har fått stor betydning for alle som deltar i konkurransen. Men det hadde ikke vært mulig å få til uten alle ildsjelene i lokalsamfunnet i og rundt Svolvær. All ære til arrangørene!

VM i Skreifiske har blitt en tradisjon – en tradisjon det er viktig å ta godt vare på.

Det er også skreien og fisken i havet, for sammen med de andre kystnæringeneskaper den selve grunnlaget for at vi kan bo og leve her langs kysten.

I fjor eksporterte Norge 54 000 tonn fersk torsk til en verdi av 2,7 milliarder kroner.Skreien er fremdeles spesielt viktig for våre tradisjonelle markeder som Spania, Frankrike, Tyskland og Sverige. Men, i år har altså skreien funnet veien til et nytt og spennende marked, som fra før er spesielt begeistret for fersk norsk laks, nemlig Japan. Det rapporteres hjem om intet mindre enn en ellevill mottakelse. Det varmer en norsk fiskeri- og havministers hjerte. Bedre norgesreklame finnes ikke!

Lykke til med årets villeste og vakreste eventyr og skitt fiske!