Av VM-koordinator 2023, Alexander Jansen

Vi står i en tøff periode for både næringsliv og privatliv med mange økonomiske utfordringer og for mange er det vanskelig å få endene til å møtes. Etter år med pandemi og nå usikkerhet i Europa skjønner jeg veldig godt at vinteren har vært mørk og tung for mange. Våren er heldigvis i anmarsj og det samme gjelder skreien! Den har vandret mange hundre mil for å komme inn i fjordene for å gyte.

Det går mot lysere tider og vi ser frem til å få arrangere folkefest for alle sammen, slik vi har gjort siden VM i Skreifiske ble grunnlagt. I år er 29. gang VM blir arrangert og neste år har vi 30-års jubileum! Tenk på det, tretti år med VM i Skreifiske!

Mange av oss har barndomsminner fra torsketog, utror, sydvest og bannere der vi marsjerte ned på torget med musikk og store folkemengder for å hylle skreien, historien og arven fra fiskeriet. Det er blitt en del av oss, historien vår og minner vi vil ha for resten av livet. Kanskje mange av oss nå står som foreldre og ser på våre egne barn gå i torsketog slik som våre foreldre gjorde for oss. Jeg syns det er godt å tenke på at det har blitt en så flott tradisjon.

I fjor sto vi i organisasjonen VM på bar bakke etter flere tøffe år med kanselleringer, nye lokaler og endring i folks vaner. Det ble på en måte et test-VM for oss. Innkjøring i nye lokaler, skaffe oss erfaring slik at vi er klare for årets arrangement. I år tar vi med oss erfaringene fra i fjor og satser alt på at alle skal få en positiv opplevelse med topp stemning og mange gode minner!

Samtidig vil jeg nevne at det er et stort apparat med sikkerhet og vakthold i Svolvær under arrangementet. Politiet, Røde Kors, Kystvakta, Norske Redningshunder, Redningsselskapet, samt en hel rekke frivillige, stiller opp for alles trygghet. Til tross for dette store apparatet vil vi minne om at hver enkelt har et personlig ansvar for sin egen sikkerhet. Vi vil samtidig applaudere sikkerhetsapparatet for den fantastiske jobben de gjør, uten dem hadde vi ikke kunnet gjennomføre arrangementet på en så sikker og god måte som vi gjør i dag.

Vi har også gjeninnført en etterlengtet tradisjon for deltakerne, nemlig sløyebenker og utstyr for at deltakerne kan sløye og filetere fisken selv! I tillegg har vi selvfølgelig i tradisjons tro kaisalg av fisk for alle som ønsker å kjøpe fersk fisk til svært gode priser.

VM i Skreifiske er mer enn bare et arrangement, det er fellesskap, samhandling, sosialt, nye bekjentskap, møteplass for gamle venner, knutepunkt og ikke minst en folkefest! Vi håper flest mulig tar turen for å oppleve livet i Vågan under VM. Det vi har er unikt på mange måter og vi håper at vi kan ta arrangementet med inn i fremtiden for både barn, ungdom, voksen og senior. Jeg håper at frøene vi sår nå kan vokse og utvikle VM til et mye større arrangement fremover.

Til slutt vil jeg igjen rette fokus på organisasjonen VM og alle som jobber dugnad for at vi skal ha dette flotte arrangementet. Jeg er stolt over å få æren av å jobbe tett med så mange flinke mennesker. Det er sosialt, gøy og ikke minst veldig lærerikt å få anledning til å holde på med dette. Jeg bøyer meg i støvet for alle som står på for at vi skal ha dette fantastiske arrangementet.

Jeg ønsker alle deltakere lykke til og skitt fiske!